Μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα …

Το να μάθεις μια νέα γλώσσα συχνά απαιτεί χρόνο, διάθεση και προσπάθεια, ενώ γεννιέται το ερώτημα αν υπάρχουν θεωρητικά εύκολες ξένες γλώσσες. Σε αυτή την ερώτηση υπάρχουν δύο απαντήσεις: η μία είναι αρκετά προφανής, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την φυσιολογία των πλευρών του εγκεφάλου και της μουσικής.

Μία αρκετά έξυπνη ερώτηση θα ήταν «τι γλώσσα μιλάτε;». Αυτό ίσως είναι το κλειδί στο να μάθεις μια νέα ξένη γλώσσα. Για παράδειγμα, αν μιλάτε ισπανικά, το να μάθετε πορτογαλικά ή εσπεράντο είναι εξαιρετικά εύκολο αφού οι νόμοι της γραμματικό-συντακτικής και λεξιλογίου δεν αλλάζουν άρδην. Αν είστε Πολωνοί, η ρώσικη γλώσσα θα σας φάνει απλή. Βέβαια, το να μιλάτε ισπανικά και να προσπαθήσετε να μάθετε ρώσικα θα είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση.

Σε διεθνή έκθεση ενός Ινστιτούτου ξένων γλωσσών στις ΗΠΑ, βαθμολογήθηκαν οι πιο δύσκολες γλώσσες για τα άτομα που μιλούν την αγγλική γλώσσα. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα αραβικά, τα μανδαρινικά, τα ρώσικα, τα κορεάτικα, με τα ιαπωνικά να είναι τα πιο δύσκολα από τα παραπάνω. Οι παραπάνω γλώσσες έχουν κάτι κοινό: το μη λατινικό αλφάβητο.  Ωστόσο υπάρχουν και πιο συγκεκριμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δυσκολία αυτή. Το 2003 νευροεπιστήμονες από την Μ. Βρετανία μελέτησαν ποια μέρη του εγκεφάλου σχετίζονται με την ομιλία και την κατανόηση διαφορετικών γλωσσών. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου βοηθά τη σύνταξη και την κατανόηση του λεξιλογίου, ενώ το δεξί ημισφαίριο στην κατανόηση της ξένης μουσικής και των μοτίβων μίας γλώσσας.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα αγγλικά μπορούν να «διαβαστούν» μόνο από το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου, το αριστερό, ενώ άλλες απαιτούν και τα δύο. Για παράδειγμα, τα κινέζικα συνδυάζουν εικόνα, μουσικότητα, μοτίβα αλλά και κανόνες που πλαισιώνουν την γραμματική. Αυτό τα κάνει ιδιαίτερα δύσκολα για κάποιον που προσπαθεί με το αριστερό και μόνο ημισφαίριο του εγκεφάλου του για να τα κατακτήσει. Για το λόγο αυτό λοιπόν, θα σημείωνα τα εξής:

1)         Η γλώσσα που προσπαθείτε να μάθετε να έχει ως βάση το λατινικό αλφάβητο ή ίσως και το κυριλλικό.

2)         Να σας γοητεύει η μουσική, η τονικότητα και η κουλτούρα της χώρας.

3)         Να μιλάτε την γλώσσα από την πρώτη μέρα ακόμα και αν ακούγεται χάλια η προφορά ! Πιστέψτε με, βοηθάει πολύ!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *