Μία επαναστατική σκέψη

Στην αρχή συνήθως, μία έννοια την αντιλαμβάνεται κανείς με “τα χέρια και τα μάτια”. Και αφού εξασκηθείς πολύ και παίξεις μαζί της, μαθαίνεις όλες τις ιδιοτροπίες και τα μυστικά της. Μπορείς να καταλάβεις πότε θα σου πει ναι και πότε σου θα σου πει όχι. Πότε σε αφήνει και πότε δεν σε αφήνει. Θα ξέρεις εκείνες τις λεπτομέρειες που σε σένα φανερώνουν τις συμπεριφορές τις οποίες, αυτοί που δεν την γνωρίζουν, δεν μπορούν να τις αντιληφθούν.

Και έτσι λοιπόν, σιγά σιγά, δεν χρειάζονται μάτια και χέρια. Χρειάζεται μόνο το μυαλό, γιατί τόσο εξοικειώνεσαι με την εικόνα της και τις συνήθειες της που δεν θα χρειάζεται να την “βλέπεις” για να κάνεις συλλογισμούς. Σε αυτή την πρώτη αφαίρεση λοιπόν, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι την έννοια με έναν διαφορετικό τρόπο καθώς αυτό που συνηθίζουμε να θεωρούμε σαν πραγματικότητα περνάει σε ένα στάδιο καθαρά ιδεών.

Καλά ως εδώ, αλλά το απροσδόκητο για την κοινή πεποίθηση, η οποία εξυψώνει την λογική, το μυαλό και το πνεύμα (χωρίς να αντιλαμβάνεται στην πραγματικότητα γιατί γίνεται τόσος ντόρος για αυτά και γιατί είναι τόσο σπουδαία, αλλά θα μου πεις, σε μια κοινωνία όπως αυτή στην οποία ζούμε σήμερα δεν θα είχαμε και περισσότερες προσδοκίες από οτιδήποτε ξεκινάει με την λέξη “κοινή”) είναι ότι εμφανίζεται ένα ακόμα επίπεδο αφαίρεσης κατά το οποίο η λογική αρχίζει να μετασχηματίζεται σε συναίσθημα. Οι συλλογισμοί αποκτούν τεράστιες ταχύτητες μέσα από μία βαθιά διαισθητική αντίληψη και ξεδιπλώνονται οι πιο ουσιαστικές σχέσεις που συνδέουν τον κόσμο.

Σίγουρα η δική μας κουλτούρα η οποία δέχεται σαν έγκυρο μόνο ότι γίνεται στην πράξη ή έστω με την λογική, μας κάνει να είμαστε απόλυτα επιφυλακτικοί μπροστά σε κάτι τέτοιο. Πάντως, ήδη από το πρώτο στάδιο η διαφορά στην ταχύτητα των συλλογισμών είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.  Η συνειδητοποίηση του ότι η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ το υλικό πλαίσιο μέσα στo οποίο την αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για μια ολοκληρωμένη ορθολογική σκέψη, καθώς διαμορφώνει όχι μόνο τις φιλοσοφικές μας τάσεις αλλά υποδεικνύει τόσο τον δρόμο για τον καινούργιο κόσμο όσο και την θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *