αιΘΑΝολη…ΑΤΟΣ

Η αιθανόλη κατατάσσεται από ιατρική άποψη στα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος . Τα αποτελέσματά της δηλαδή , η κατάσταση μέθης μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με την ανταπόκριση που έχουμε στα αναισθητικά. Αρχικά παρατηρείται  διεγερσιμότητα και αύξηση της κοινωνικοποιήσης  που κατά πρωταρχικό λόγο οφείλεται στην αδρανοποίηση και την καταστολή των φυσικών αναστολών παρά σε πραγματική διέγερση.

Σε συγκέντρωση αιθυλικής αλκοόλης από 0.1% έως 0.3% επηρεάζεται ο συντονισμός κινήσεων, που συνοδεύεται από απώλειες στην ισορροπία, δυσκολία στην ομιλία και τοπική αμνηστία. Όταν ανεβαίνουμε σε συγκεντρώσεις αλκοόλης από 0.3% έως 0.4%  παρατηρείται απώλεια μνήμης και ναυτία .  Σε επίπεδα που ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά με μέτρο σύγκρισης το 0.5% όσο αφορά την συγκέντρωση στο αίμα επηρεάζεται η αναπνοή και η καρδιαγγειακή ρύθμιση με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Η διαδρομή της αιθανόλης μέσα από το ανθρώπινο σώμα αρχίζει με την απορρόφησή της από το στομάχι και το λεπτό έντερο από όπου διαχέεται προς όλες τις εκκρίσεις και τα όργανα του σώματος. Στο στομάχι, η αιθανόλη προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αναψοκοκκίνισμα του δέρματος καθώς το αίμα κινείται στα τριχοειδή αγγεία κάτω από την επιφάνειά του . Αποτέλεσμα είναι όχι το ζέσταμα του σώματος αλλά η αυξημένη επιφανειακή απώλεια θερμότητας.

Ο μεταβολισμός της αιθανόλης γίνεται κυρίως στο ήπαρ με αρχική οξείδωση προς  ακεταλδεΰδη και έπειτα σε οξικό οξύ . Τις περισσότερες βλάβες που κατά κύριο λόγο είναι ανεπανόρθωτες στους χρόνια αλκοολικούς  υφίστανται στο ήπαρ καθώς η ακεταλδεΰδη αλλά και το οξικό οξύ είναι τοξικότατα για τον οργανισμό.

Γιατί λοιπόν, κάτι που είναι εξ αρχής τοξικό, εθιστικό και διεγερτικό να είναι αναγκαίο κακό ως μορφή κοινωνικοποίησης; Σωστά, γιατί σηκώνοντας το ποτήρι λέγοντας ”στην υγεία μας” γινόμαστε πιο ”αρεστοί” στους άλλους. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η παθολογική προσήλωση στο πως θα φανούμε στα μάτια των άλλων.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *