Σώσε και εσύ μία ζωή

Πριν δύο χρόνια είχα την τιμή να παρακολουθήσω μία ξεχωριστή και διαφορετική εκδήλωση τίμησις εθελοντών δοτών μυελού των οστών και γνωριμίας δοτών – που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Τον χρόνο εκείνο, επτά συνάνθρωποι μας από την Πάτρα ήταν οι τυχεροί που βρέθηκαν συμβατοί με ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία και τους Χάρισαν Ζωή. Η εκδήλωση αυτή ήταν το έναυσμα για να γίνω και εγώ δότης μυελού των οστών.

Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνει από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματος του, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.  Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει πραγματικά τη ζωή.

Όταν κάποιος έχει καρκίνο στο αίμα χρειάζεται μεταμόσχευση. Χρειάζεται δηλαδή να πάρουμε κύτταρα από έναν υγιή οργανισμό και να τα μεταφέρουμε στο άτομο ώστε αυτό να μπορέσει να ζήσει. Ειδικά στα παιδιά, αυτή η διαδικασία είναι σωτήρια. Και  εμείς , ως χώρα έχουμε περιορίσει αυτήν την πιθανότητα στο 0.5%. Είναι κρίμα.

Η διαδικασία ; Απλή. Παίρνουμε με μία μπατονέτα λίγο σάλιο και αυτό ήταν . Έγινες δότης. Έπειτα, αν σε καλέσουν που είναι γενικά σπάνιο τότε πηγαίνεις να δώσεις αίμα. Η πιθανότητα να σε καλέσουν είναι εξαιρετικά μικρή καθώς οι εθελοντές είναι υπερβολικά λίγοι. Σκέψου ότι είμαστε 100000000 και οι δότες είναι περίπου 10000. Γενικά η νοοτροπία μας είναι λίγο αν δεν συμβαίνει σε κάποιον γνωστό μας ή σε κάποιον δικό μας άνθρωπο να το αφήνουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ‘αφού δεν συμβαίνει σε εμάς΄. Όμως πόσοι υπάρχουν πια που δεν έχουν συναντήσει ένα τουλάχιστον περιστατικό καρκίνου στους κύκλους τους ;

Είναι από τις μορφές καρκίνων που μπορεί να θεραπευθεί και δεν θεραπεύεται γιατί δεν το ξέρει ο κόσμος. Είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο. Είναι δικαίωμα του καθενός να μην θέλει να γίνει δότης αλλά τουλάχιστον ας το ξέρει.

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου μέσα απο τους χώρους εργασίας, στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον , στο πανεπιστήμιο , σε σχολειά , πλατείες και οπουδήποτε βρίσκεται πρόσφορο έδαφος. Είναι μία πράξη αλτρουισμού και ανιδιοτέλειας που δίνει ζωή στους συνανθρώπους μας. Δεν κοστίζει τίποτα.

Στην πόλη μας την Πάτρα μπορεί να ενημερωθεί κανείς στο παρακάτω σύνδεσμο  :

http://www.xarisezoi.gr/

ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ
Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών – Πανεπιστήμιο Πατρών (KEΔMOΠ)
Κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών (ισόγειο), Τμήμα Ιατρικής,
Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστημιούπολη – Ρίο, 26504 Πάτρα
Τ: +30 2610 997 510
F: +30 2610 997 667
E:cbmdpatras@upatras.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *