Η περίοδος της εξεταστικής των φοιτητών έφτασε. Τρομακρατημένοι οι περισσότεροι να βγάλουν γρήγορα την ύλη, να διαβάσουν τα sos, να βρούν κανά παλιό θέμα που επιβάλλεται να έχει ακριβώς τα ίδια νούμερα γιατί αλλίως δεν ξέρουμε πως λύνεται αλλά και τα γνωστά σλόγκαν να διαρρέουν στα κοινωνικά δίκτυα. ‘’Εξεταστική : εκεί που η πίστη στο θαύμα γίνεται τρόπος ζωής’’ ή ‘’Remember, remember υπάρχει και September ‘’.Όλα αυτά, συνθέτουν ενα πολυσχιδή πρωτόγνορο φαινόμενο αμάθειας και απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για αυτό οφείλονται και οι φοιτητές , ειδικότερα οι παλαιότεροι που καλλιεργούν κλίμα οτι ‘’δεν βαριέσαι κοίτα εμένα χρωστάω τόσα μαθήματα αλλά δεν αγχώνομαι’’ αλλά κυρίως οι καθηγητές που δεν εμπνέουν τους φοιτητές, δεν είναι δίπλα τους αλλά απεναντί τους. Και καταλήγουμε να διαιωνίζεται μία κατάσταση εκφυλισμού με τα πανεπιστημιακά βιβλία να στοιβάζονται σε ερημωμένες βιβλιοθήκες.Μας παίρνετε τα βιβλία απο το χέρι και μας κατηγορείτε γιατί μείναμε αδιάβαστοι.Οφέιλουμε να αναθεωρήσουμε την οπτική που βλέπουμε τα βιβλία . Γιατί ;
‘’Τα βιβλία στη βιβλιοθήκη είναι ελεύθερα και για όλους χωρίς εξαίρεση. Στον κόσμο των βιβλίων δεν υπάρχουν διακρίσεις και αποκλεισμοί. Αρκεί κάποιος να έχει την επιθυμία να τα ανοίξει και να τα διαβάσει. Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει. Το ρήμα διαβάζω δεν έχει προστακτική μέσα στη βιβλιοθήκη. Τι σημαίνει όμως αγαπάω το διάβασμα; Τι σημαίνει μου αρέσουν τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες; Πολλά και διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, αφού το διάβασμα έχει τους παθιασμένους, τους φανατικούς οπαδούς του, τους συστηματικούς αναγνώστες αλλά και αυτούς που το βαριούνται ή το αποφεύγουν.
Η σχέση μας με τα βιβλία είναι τρόπος ζωής. Περιέχει αναζήτηση, φαντασία, γνώση, επικοινωνία, συναισθήματα, δραστηριότητες, ψυχαγωγία. Η βιβλιοθήκη είναι χώρος όπου βρισκόμαστε με τους φίλους με τους οποίους έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα, συμμετέχουμε σε συζητήσεις, σε δημιουργικές ομάδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις. Η βιβλιοθήκη είναι σαν ένα πλωτό νησί που ανάλογα με την παρέα και το βιβλίο που διαλέγεις σε ταξιδεύει με τη σκέψη στο χρόνο, σε άλλες εποχές στο παρελθόν και το μέλλον, αλλά και στο χώρο, σε μακρινές ηπείρους ή ακόμη και στο διάστημα.
Στη βιβλιοθήκη μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε όλους τους τρόπους και τα σύγχρονα εργαλεία που είναι απαραίτητα στη ζωή μας: διαβάζουμε, κάνουμε αναζήτηση, φωτογραφίζουμε, βιντεοσκοπούμε, κατεβάζουμε διαδραστικούς χάρτες, παίρνουμε και δίνουμε συνεντεύξεις, προγραμματίζουμε στο τάμπλετ, στον υπολογιστή και δημιουργούμε τα δικά μας τεχνήματα.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι λέξεις αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία και όσο περισσότερο εισχωρούμε στον κόσμο του διαδικτύου τόσο περισσότερο έχουμε ανάγκη από λέξεις για να επικοινωνήσουμε, να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας, μα κατανοούμε τι διαβάζουμε. Είναι απλό να απολαμβάνουμε το διάβασμα, φτάνει να βρίσκουμε τα βιβλία που μας αρέσουν.Και εννοώ κάθε είδους βιβλίο. Απο κόμικ μέχρι συναρτήσεις πολλών μεταβλητών ( για τους λάτρες των μαθηματικών). Γι’ αυτό οι βιβλιοθήκες έχουν τόσο πολλά βιβλία, για να μπορούμε να διαλέξουμε. Το να ζει ένας έφηβος χωρίς να υπάρχουν βιβλία γύρω του είναι σαν το έχει κάποιος εγκαταλείψει σε μιαν έρημο χωρίς νερό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο σε μια βιβλιοθήκη ο βιβλιοθηκονόμος που γνωρίζει τα βιβλία. Μπορείς να τον ρωτήσεις και να σου πει τη γνώμη του για ένα βιβλίο, να σου δείξει πού είναι τα βιβλία που ψάχνεις, να σκεφτεί ποιο βιβλίο ταιριάζει στη χαρά, στη λύπη ή στην περιέργειά σου, να σε βοηθήσει να αναζητήσεις πληροφορίες για ένα θέμα που σε απασχολεί.
Οι βιβλιοθήκες είναι οι ανοιχτές πύλες του μέλλοντος και είμαστε ελεύθεροι να τις διαβούμε. Οι βιβλιοθήκες είναι οι διαδρομές και τα σταυροδρόμια της ανθρώπινης ιστορίας που μας οδήγησαν στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι βιβλιοθήκες είναι ο κόσμος μας όπως τον ονειρευόμαστε και όπως μπορούμε να τον αλλάξουμε για να γίνει καλύτερος.